Aktiviteter under VVD 2018

Arrangemang som skedde i samband med Världsvattendagen 2018

Innovativa ungdomar i Skövde har redan kickstartat säsongen genom att medverka i den internationella tävlingen FIRST®LEGO® League 2017 med årets tema: HydroDynamics. Med deras lag, Team Dalénium, vill de uppmärksamma ungdomars vattenkonsumtion i samband med Världsvattendagen 2018. Läs mer på deras hemsida här och stort lycka till!

 • Yogayama på Jungfrugatan i Stockholm håller en donationsbaserad yoga-klass i samband med Världsvattendagen den 22a Mars kl. 18, där pengarna går till att stödja dricksvattenförsörjning till barn och skolor i drabbade områden, genom Watering Minds. Läs mer om detta här!
 • Naturskyddsföreningen och gymnasieskolan Spyken i Lund bjuder in till en eftermiddagskonferens den 16 April om lärande för hållbar utveckling i praktiken och utställningar relaterat till bla. Världsvattendagen.  Läs mer här!
 • Sida tillsammans med WaterAid inbjuder till ett morgonseminarium om hur inga grupper i samhället ska glömmas bort vid vattenkriser. Läs mer här och registera på Sida’s hemsida!
 • VA SYDs pedagogiska verksamhet Kretseum arrangerar familjedag i Hyllie Vattenpark. Besökare kan prova parkens olika vattenstationer, gå tipsrunda, spela skräpbingo, blåsa jumbosåpbubblor eller göra parken vårfin genom att delta i kräpplockarätvling. För mer information om evenemanget gå in på www.kretseum.se/varldsvattendagen
 • SHR och SIWI Swedish Water House uppmärksammar Världsvattendagen. Under förmiddagen (09:00-11:30) kommer ett seminarie kring vattenrelaterade frågor att anordnas i SIWIs lokaler i Stockholm. Bland annat kommer SHRs stipendier för bästa examensarbete att delas ut. Under eftermiddagen arrangerar SIWI Swedish Water House som vanligt ett spännande seminarium för att uppmärksamma Världsvattendagen och årets tema. Mer information om programmet och anmälan hittar du här!
 • Institutionen för Naturgeografi vid Stockholms Universitet annordnar ett gratis halvdags-seminarium med korta föreläsningar och vattenrelaterde experimentstationer, som riktar sig till högstadie/gymnasieklasser! Mer information om anmälan och programmet kommer inom kort!
 • Svenskt Vatten uppmärksammar Världsvattendagen genom lansering av kranmärkt vatten och möjligheten att bli kranvattenambassadörer och lyfta värdet av vårt vatten. Läs mer om detta initiativ här!
 • Popbandet Mother Mink blir världens första kranmärkta popband på Världsvattendagen! Se mer information och länk till videon här!
 • MittSkåne firar Världsvattendagen på på Frosta center i Höör och på ICA Nära i Ludvigsborg den 22 mars mellan kl. 13.00-17.00 med en rolig och intressant tävling med fina priser. De har även en hel del kul fakta kring vatten samt tips om hur du kan bidra till att denna fantastiska resurs räcker till både oss och våra kommande generationer. Läs mer här!
 • Vattenhallen Science Centre vid Lunds Universitet bjuder in högstadieelever för att fira Världsvattendagen! Det blir miniföreläsningar och experimentstationer, gratis men anmälan krävs. Lär mer och anmäl här!
 • Världsvattendagen uppmärksammas i Naturum Värmland. Fri entré. Mer information hittar du här!
 • Jensen gymnasium internationella kommer under veckan som leder upp till Värdsvattendagen att arbeta med vattenfrågan ur ett lokalt och globalt perspektiv för att skapa en medvetenhet kring hur den egna vattenkonsumtionen påverkar den globala vattensituationen. Temaveckan planeras att med att eleverna genomför en aktion där de samlar in pengar men också sprider information kring vattenfrågan i världen.
 • Sölvesborg energi uppmärksammar VVD genom att samla tips på hur du kan bli mer vattensmart! Läs mer om detta här!
 • Rotary Foundation stödjer VVD med hjälp av en insamling av pengar från försäljning av virtuella vattenflaskor. Rotary Foundations bidrag ger stöd till projekt som tillhandahåller rent vatten, sjukvård, läs- och skrivträning samt andra väsentligheter för behövande människor i hela världen.
 • I samband med VVD tipsar Kronbladet tipsar om sätt att vårda våra gemensamma vattenresurser.
 • Alingsås kommuns  VA-avdelning utmanar på VVD övriga kommunen, liksom privata aktörer, att ta ställning för kranvatten.
 • LP Service bjuder under VVD på kaffe & bulle som tack för att du tvättar i en av Sveriges modernaste och miljövänligaste anläggningar.
 • Vasa stads enhet för hälsofrämjande, tandvården, samt Vasa Vatten håller en årlig kampanj om vatten och hälsa för högstadieelever under VVD. Läs mer om detta här!
 • Under dagen den 22a Mars uppmärksammar Ystads kommun världsvattendagen. I Ystad välkomnas årskurs 5 på studiebesök på någon av vattenanläggningarna i kommunen.
 • Arkipelag pågår dagen till ära under hela dagen olika aktiviteter kopplade till vatten – bland annat kranmärkning.

Genomförda arrangemang från Världsvattendagen 2017

 • Swedish Water House (SWH) vid Stockholm International Water Institute (SIWI) arrangerar även i år ett seminarium med anledning av Världsvattendagen, på Grand Hôtel i Stockholm den 22 Mars. . Tillsammans med Bioteria, Ragn-Sells, Svenskt Vatten och IVL presenterar de en spännande dag där det utlovas många intressanta presentationer och diskussioner. Seminariet avslutas med en paneldiskussion med politisk representation. Mer information och anmälan finns här!
 • Lunds Universitet firar Världsvattendagen som en del av firandet av Lunds Universitets 350-års jubileum. Världsvattendagen uppmärksammas genom att bjuda in 400 gymnasieelever och lärare till en spännande dag med inspirerande föreläsningar och utställningar om vatten på Stadshallen i Lund. Du som är gymnasielärare är hjärtligt välkommen att delta! Mer information och anmälan finns här!
 • Invigning av KTH Vattencentrum. På Världsvattendagen den 22 Mars, kl 15.00 -18.00 sker invigningen av KTH Vattencentrum. WaterCentre@KTH är en ny plattform för tvärvetenskapligt samarbete mellan KTH, andra expertorgan, näringsliv, myndigheter, och samhället i stort. Välkommen att fira Världsvattendagen 2017 i det gränslösa samarbetets anda! Mer information och anmälan finns här!
 • Svenskt Vatten uppmärksammar Världsvattendagen 2017 genom att sprida kranmärkningen med budskapet: ”Här serveras bara rent kranvatten. Hälsosamt och hållbart, utan transport och avfall.” Läs mer på deras hemsida om hur ni kan kranmärka ert event och använda deras fina logga!
 • Carlsberg Sverige belyser temat från olika perspektiv i Falkenberg tillsammans med VIVAB, Ramlösa, Röda Korset och Chalmers kl. 13-17 den 22 mars. Välkomna att läsa mer och anmäla er här
 • VA SYD bjuder in till guidade visningar den 22 mars på Kretseum – kretslopp och kunskapscentrum i Hyllie med fokus på dagvatten och utställningen ”Den hållbara staden”. Boka din visning här!
 • Stockholms Universitet bjuder in till föredrag med korta föredrag från forskare varvat med korta filmer för allmänheten. Onsdagen 22 mars kl. 13.00-14.15 och läs mer om anmälan här. Välkomna!
 • Länsstyrelsen Gävleborg, tillsammans med Gästrike Vatten och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till boklansering och samtal om vattnets värde och arbetet för en tryggare vattenförsörjning i Gävle genom tiderna och framöver. Onsdag 22 mars 2017 kl 18.00 – 19.30, Gävle slott. Bokning och mer information finns här!
 • Water Aid bjuder in till Global lansering av WaterAids rapport Wild Water – The State of the World’s Water 2017. Panelsamtal med bland andra Isabella Lövin och Jan Eliasson.  Mer information finns här!
 • NyköpingsGuiden uppmärksammar i samband med Världsvattendagen värdet av vårt vatten. På Stora Torget finns medarbetare från Nyköping Vatten, Nyköpings kommun. Vi finns där för att svara på frågor om vatten och avlopp. Dessutom uppmärksammas vattnet i Nyköping ur ett historiskt perspektiv. Alla besökare får en påse med hemligt innehåll! Mer information finns här!
 • Sölvesborg Energis representanter kommer under dagen den 22 Mars finnas på Extra i Mjällby mellan klockan 10 och 15 för att prata med allmänheten om vatten. Mer info här!
 • Karlstads kommun uppmärksammar världsvattendagen i Naturum Värmland. Fri entré. Läs mer här!
 • Umeå-Sävar Soroptimistklubb kommer i år att visa vattenrenaren Solvatten på Holmsunds simhall. Titta in på deras hemsida för mer information!

Planerar du/ni ett event/arrangemang för att uppmärksamma världsvattendagen? Hör av dig till oss så uppmärksammar vi erat engagemang här!

Inspiration till aktiviteter inför 2017 kan även hämtas från tidigare Världsvattendagar 2006-2010