Event i Sverige

Event 2023: Påskynda omställningen

 • Tysslingens Naturcenter har bildvisning av fotoutställningen ”Under Ytan”, och konstnären Christina ”Stina” Lindquist håller föreläsning 19:00-21:00. Ett naturintresse som har följt Stina genom hela livet har kompletterats med naturfotografering de senaste 6 åren.
  Hon fångar allt det spännande i naturen på bild för att kunna betrakta det lite längre än några sekunder innan ögonblicket är borta. Entré 100 kr inkl. fika.
 • Solvatten bjuder in till ett spännande och informativt webinar den 22 mars kl. 12:30-13:30 om vattensäkerhet och hur vi kan ge rent och solupphettat vatten till hushåll och samhällen i Kenya. Varje år dör närmare 829 000 människor till följd av vattenburna sjukdomar som orsakas av orent dricksvatten, dålig sanitet och bristande hygien. En tragedi som vi kan förhindra tillsammans. Vi kommer att dela med oss av värdefulla insikter om hur Solvatten har räddat liv och förändrat samhällen runtom i världen. Genom att delta i vårt webinar kommer du att lära dig hur du kan bidra till att förhindra spridningen av vattenburna sjukdomar och se till att rent vatten blir tillgängligt för alla. Det här är en unik möjlighet att ansluta med likasinnade personer och lära dig av experter inom området. Tillsammans kan vi göra en positiv påverkan och se till att rent vatten blir en självklarhet för alla. Anmäl dig här. Vi ses där!
 • Sydvatten och Ljungby kommun bjuder in till föreläsning och samtal på Grand i Ljungby den 22 mars kl 17:00 – 18:30. Ljungby kommun inleder kvällen med information inom vattenområdet. Kenneth M Persson, forskningschef vid Sydvatten AB och professor i teknisk vattenresurslära på Lunds universitet föreläser om vilken betydelse vattnet har för Ljungby och resten av världen. Han ger sin syn på hur omställningen till bättre vattenförvaltning kan påskyndas och utlovar flera konkreta råd om hur vattnet kan skyddas och vårdas för att kunna räcka till allas behov även i framtiden. Efter sitt föredrag bjuder han in till diskussion. Evenemanget är kostnadsfritt.
 • Ostkustens vattensamling kombinerar uppmärksammandet av vattendagen med vattenrådets årsmöte söndag 19 mars. Mötet kommer hållas kl 10 på Stora hotellet i Nybro. Anmälan sker till info@vattensamling.se. Programmet för dagen är inte helt klart än men det lovas bli intressant och aktiverande. Håll utkik efter en uppdatering i nästa nyhetsbrev. Om du inte är medlem än, kan du bli medlem när du anmäler dig. Det kostar ingenting och du kommer bli inbjuden till framtida aktiviteter och studiebesök! Norra Möres, Ljungbyåns samt Hagbyåns-Halltorpsåns vattenråd är ideella föreningar med en styrelse som träffas 4-6 gånger om året. Arbetet i vattenråden är till exempel att organisera utbildningar och träffar eller att undersöka vatten och samla in vattenprover i vattendrag. Du behöver inte vara expert på vatten, att ha ett intresse räcker långt. Vill du engagera dig i vattenrådens arbete? Hör av dig till samordnaren eller ordförande!
 • SIWI Swedish Water House, RISE Research Institutes of Sweden och Ramboll anordnar ett halvdagsseminarium på temat innovation och samverkan för vårt gemensamma vatten. Där kommer vi att presentera och diskutera framgångsrika exempel på hur samverkan inom och mellan sektorer kan utveckla innovativa lösningar för hållbar vattenförvaltning. Evenemanget hålls på Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2 i Stockholm och kommer även att livestreamas. Registrera dig här senast den 17 mars.
 • Vattenhallen Science Center i Lund firar Världsvattendagen genom att erbjuda en intressant eftermiddag med lärarfortbildning för undervisande lärare i åk 4-9. De fyller eftermiddagen med föreläsningar och experiment där forskare från Lunds universitet samt Victoria Beckman, projektledare på Sydvatten, förklarar och berättar om vatten utifrån olika perspektiv. De bjuder på fika under eftermiddagen. Anmäl dig här senast 13 mars. Begränsat antal platser. Arrangemanget är gratis men anmälan är bindande.
 • Svenskt Vatten är branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag – VA-organisationerna. I år uppmärksammas Världsvattendagen främst genom ett branschgemensamt kommunikationsinitiativ för att öka kunskapen och skapa synlighet kring hållbar vattenanvändning. Budskapet sprids på sociala medier och med lokala evenemang.

Maila oss om ni arrangerar ett event som ni vill att vi ska uppmärksamma här på hemsidan!

Mailvattendagen22mars@gmail.com

Aktiviteter som skedde under VVD 2022

 • Uppsala vatten och avfall AB kommer att ha öppet för allmänheten på Pumphuset i Uppsala den söndag den 20 mars mellan 12.00-16.00. Där blit det vissa aktiviteter, visningar och filmer. Årets samling av filmer kommer att visa flaskpost från forskare. Vi ses där!
 • Norrtälje Kommun håller en konferens för kommunen som fokuserar på bland annat vattenbrist och enskilt vatten & avlopp med syfte att öka medvetenheten och kunskapen samt bidra till kommunens samverkan inom vattenområdet. Dagen kommer att bestå av föreläsningar från både extern och intern personal samt workshops inom vattenområdet. Mer information och anmälan finns här!
 • SIWI Swedish Water House, med bland andra SHR, arrangerar evenemang på världsvattendagen i Stockholm. Kom och lär dig om grundvatten, innovation bland anndra interesantat ämnen. Det flästa föreläsningarna är inriktade till allmänheten och några är mer specialiserade. Mer information om seminariet finns här!
 • SIWI organiserar också ett halvdagsseminarium den 22 mars i gemensamt med Sydvatten och Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) om grundvatten på Norra Latin i Stockholm. Seminarien kommer svara frågor om hur vi behandlar grundvattenet och hur det påverkar allmenheten. Där kommer flera experter kommer att diskutera grundvatten i ett förendrande klimat. Evenemanget kommer hållas på svenska, du kan också vara med via livestream. Vidare information kan du hitta här och registrering här.
 • Ostkustens Vattensamling välkomnar till vattenrådens årsmöte och föreläsningar tidigare än vanligt i år, den 6 mars. Mer information kan du hitta på deras hemsida.
 • Världsvatten kommer firas vid Vattenhallen Science Center i Lund med öppet för allmänheten samt med lite enkla vattenexperiment för barn i årkuser 4-6. Det kommer finnas fler shower och föreläsningar för alla årsgrupper. Som vanligt har Vattenhallen öppet kl. 12.00-17.00, mer information kan du hitta på deras facebooksida och hemsida här.
 • Uppsala Universitet och Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS) arrangerar ett symposium om forskining och grundvatten den 22/3. SIWI rådgivare Jenny Grönwall och professor Lars Rodén kommer hålla föreläsningar om grundvatten och hur mänlskliga aktiviteter påverkar grundvatten, både globalt och i Sverige – kan vara speciellt interessant för studenter och informativt för alla! Information och anmälan kan göras fram till den 3 mars här.
 • Vatten Avlopp Kretslopp organiserar konferanser dagarna 16-17 mars, med flera föreläsningar om hållbar vattenförsörjning och vatten kvalite bland anndra interesanta temat. Du kan läsa vidare om programmet och boka plats här.

Aktiviteter som skedde under VVD 2019

 • Uppsala vatten och avfall AB kommer att ha öppet för allmänheten på Pumphuset i Uppsala under Världsvattendagen fredag den 22 mars! Det blir aktiviteter, experiment och filmer, för att utbilda om vatten i en vattenhistorisk miljö, då Pumphuset är Uppsalas första vattenverk. Det kommer som vanligt att vara fri entré – välkomna mellan 14.00-20.00!
 • Norrtälje Kommun håller en konferens för kommunen som fokuserar på bland annat vattenbrist och enskilt vatten & avlopp med syfte att öka medvetenheten och kunskapen samt bidra till kommunens samverkan inom vattenområdet. Dagen kommer att bestå av föreläsningar från både extern och intern personal samt workshops inom vattenområdet. Mer information och anmälan finns här!
 • SIWI Swedish Water House, med bland andra SHR, arrangerar ett evenemang på världsvattendagen i Stockholm. Kom till seminariet och lär dig mer om vatten som mänsklig rättighet! Mer information om program finns här!
 • Ostkustens Vattensamling välkomnar till vattenrådens årsmöte och föreläsningar med temat: Från källa till hav, vi kan göra skillnad om alla hjälper till! Mer information och anmälan hittar ni här!
 • Fira Världsvattendagen på Vattenhallen Science Center i Lund! Dagen firas Lördagen den 23 Mars och är öppet för allmänheten. Det blir bland annat shower, mini-föreläsningar och experiment! Vattenhallen har öppet kl. 12-17, se program på hemsidan.
 • Kom till World Water Wave, i Stockholm den 19 Mars – ett event organiseratav 3 kvinnor (Elin Pöllänen, Andrea Håkansson och Christine Hames) för att lyfta hur livsviktigt vatten är för individer och samhället. Kvällen har som slogan ”let the consciousness flow” och består av filmpremiär, spoken word, musikuppträdanden samt två informativa föredrag. Allt detta följes av en interaktiv paneldebatt där publiken kan ställa frågor. Evenemanget är på svenska. Fritt inträde med tillgång till EKO dryck i baren och sponsrat tilltugg. Mer info finns Här!
 • Konst- och jordbruksgruppen Kultivator ger tillsammans med Ölands folkhögskola och med stöd av Statens konstråd en hel vecka med konst och folkbildning runt vårt livsviktiga vatten! Veckan blir startskottet för en längre konstnärlig process som ska leda till en offentlig gestaltning runt vatten med invigning våren 2020. Läs mer om eventet Här!
 • Vatten och avfall på Skellefteå kommun kommer att uppmärksamma världsvattendagen med ett inlägg på kommuns facebooksida samt webb. Där visas kortfilmen från Svenskt vatten – ”Tänk dig en dag utan vatten”. Under fredagen och hela helgen finns även en utställning om vatten ur ett globalt perspektiv på Exploratoriet, sience center i Skellefteå.
 • Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö uppmärksammar Världsvattendagen med att kranmärka hela sin verksamhet! Detta innebär att de helt utesluter att servera flaskvatten på arbetsplatsen. Bakom hållbarhetsmärkningen står Svenskt Vatten.
 • Tomelilla kommun uppmärksammar VVD med aktiviteter för barn den 22/3, kl. 14-16.Bland aktiviteterna finns: Vattenrening, måla med vattenfärg, titta på vattenlevande djur i mikroskpo, quiz och mycket mer! Tomelilla kommunhus och Tomelilla kulturhus passar dessutom på att kranmärka sin verksamhet denna dag!

Aktiviteter som skedde under VVD 2018

Innovativa ungdomar i Skövde har redan kickstartat säsongen genom att medverka i den internationella tävlingen FIRST®LEGO® League 2017 med årets tema: HydroDynamics. Med deras lag, Team Dalénium, vill de uppmärksamma ungdomars vattenkonsumtion i samband med Världsvattendagen 2018. Läs mer på deras hemsida här och stort lycka till!

 • Yogayama på Jungfrugatan i Stockholm håller en donationsbaserad yoga-klass i samband med Världsvattendagen den 22a Mars kl. 18, där pengarna går till att stödja dricksvattenförsörjning till barn och skolor i drabbade områden, genom Watering Minds. Läs mer om detta här!
 • Naturskyddsföreningen och gymnasieskolan Spyken i Lund bjuder in till en eftermiddagskonferens den 16 April om lärande för hållbar utveckling i praktiken och utställningar relaterat till bla. Världsvattendagen. Läs mer här!
 • Sida tillsammans med WaterAid inbjuder till ett morgonseminarium om hur inga grupper i samhället ska glömmas bort vid vattenkriser. Läs mer här och registera på Sida’s hemsida!
 • VA SYDs pedagogiska verksamhet Kretseum arrangerar familjedag i Hyllie Vattenpark. Besökare kan prova parkens olika vattenstationer, gå tipsrunda, spela skräpbingo, blåsa jumbosåpbubblor eller göra parken vårfin genom att delta i kräpplockarätvling. För mer information om evenemanget gå in på www.kretseum.se/varldsvattendagen
 • SHR och SIWI Swedish Water House uppmärksammar Världsvattendagen. Under förmiddagen (09:00-11:30) kommer ett seminarie kring vattenrelaterade frågor att anordnas i SIWIs lokaler i Stockholm. Bland annat kommer SHRs stipendier för bästa examensarbete att delas ut. Under eftermiddagen arrangerar SIWI Swedish Water House som vanligt ett spännande seminarium för att uppmärksamma Världsvattendagen och årets tema. Mer information om programmet och anmälan hittar du här!
 • Institutionen för Naturgeografi vid Stockholms Universitet annordnar ett gratis halvdags-seminarium med korta föreläsningar och vattenrelaterde experimentstationer, som riktar sig till högstadie/gymnasieklasser! Mer information om anmälan och programmet kommer inom kort!
 • Svenskt Vatten uppmärksammar Världsvattendagen genom lansering av kranmärkt vatten och möjligheten att bli kranvattenambassadörer och lyfta värdet av vårt vatten. Läs mer om detta initiativ här!
 • Popbandet Mother Mink blir världens första kranmärkta popband på Världsvattendagen! Se mer information och länk till videon här!
 • MittSkåne firar Världsvattendagen på på Frosta center i Höör och på ICA Nära i Ludvigsborg den 22 mars mellan kl. 13.00-17.00 med en rolig och intressant tävling med fina priser. De har även en hel del kul fakta kring vatten samt tips om hur du kan bidra till att denna fantastiska resurs räcker till både oss och våra kommande generationer. Läs mer här!
 • Vattenhallen Science Centre vid Lunds Universitet bjuder in högstadieelever för att fira Världsvattendagen! Det blir miniföreläsningar och experimentstationer, gratis men anmälan krävs. Lär mer och anmäl här!
 • Världsvattendagen uppmärksammas i Naturum Värmland. Fri entré. Mer information hittar du här!
 • Jensen gymnasium internationella kommer under veckan som leder upp till Värdsvattendagen att arbeta med vattenfrågan ur ett lokalt och globalt perspektiv för att skapa en medvetenhet kring hur den egna vattenkonsumtionen påverkar den globala vattensituationen. Temaveckan planeras att med att eleverna genomför en aktion där de samlar in pengar men också sprider information kring vattenfrågan i världen.
 • Sölvesborg energi uppmärksammar VVD genom att samla tips på hur du kan bli mer vattensmart! Läs mer om detta här!
 • Rotary Foundation stödjer VVD med hjälp av en insamling av pengar från försäljning av virtuella vattenflaskor. Rotary Foundations bidrag ger stöd till projekt som tillhandahåller rent vatten, sjukvård, läs- och skrivträning samt andra väsentligheter för behövande människor i hela världen.
 • I samband med VVD tipsar Kronbladet tipsar om sätt att vårda våra gemensamma vattenresurser.
 • Alingsås kommuns VA-avdelning utmanar på VVD övriga kommunen, liksom privata aktörer, att ta ställning för kranvatten.
 • LP Service bjuder under VVD på kaffe & bulle som tack för att du tvättar i en av Sveriges modernaste och miljövänligaste anläggningar.
 • Vasa stads enhet för hälsofrämjande, tandvården, samt Vasa Vatten håller en årlig kampanj om vatten och hälsa för högstadieelever under VVD. Läs mer om detta här!
 • Under dagen den 22a Mars uppmärksammar Ystads kommun världsvattendagen. I Ystad välkomnas årskurs 5 på studiebesök på någon av vattenanläggningarna i kommunen.
 • Arkipelag pågår dagen till ära under hela dagen olika aktiviteter kopplade till vatten – bland annat kranmärkning.

Genomförda arrangemang från Världsvattendagen 2017

 • Swedish Water House (SWH) vid Stockholm International Water Institute (SIWI) arrangerar även i år ett seminarium med anledning av Världsvattendagen, på Grand Hôtel i Stockholm den 22 Mars. . Tillsammans med Bioteria, Ragn-Sells, Svenskt Vatten och IVL presenterar de en spännande dag där det utlovas många intressanta presentationer och diskussioner. Seminariet avslutas med en paneldiskussion med politisk representation. Mer information och anmälan finns här!
 • Lunds Universitet firar Världsvattendagen som en del av firandet av Lunds Universitets 350-års jubileum. Världsvattendagen uppmärksammas genom att bjuda in 400 gymnasieelever och lärare till en spännande dag med inspirerande föreläsningar och utställningar om vatten på Stadshallen i Lund. Du som är gymnasielärare är hjärtligt välkommen att delta! Mer information och anmälan finns här!
 • Invigning av KTH Vattencentrum. På Världsvattendagen den 22 Mars, kl 15.00 -18.00 sker invigningen av KTH Vattencentrum. WaterCentre@KTH är en ny plattform för tvärvetenskapligt samarbete mellan KTH, andra expertorgan, näringsliv, myndigheter, och samhället i stort. Välkommen att fira Världsvattendagen 2017 i det gränslösa samarbetets anda! Mer information och anmälan finns här!
 • Svenskt Vatten uppmärksammar Världsvattendagen 2017 genom att sprida kranmärkningen med budskapet: ”Här serveras bara rent kranvatten. Hälsosamt och hållbart, utan transport och avfall.” Läs mer på deras hemsida om hur ni kan kranmärka ert event och använda deras fina logga!
 • Carlsberg Sverige belyser temat från olika perspektiv i Falkenberg tillsammans med VIVAB, Ramlösa, Röda Korset och Chalmers kl. 13-17 den 22 mars. Välkomna att läsa mer och anmäla er här
 • VA SYD bjuder in till guidade visningar den 22 mars på Kretseum – kretslopp och kunskapscentrum i Hyllie med fokus på dagvatten och utställningen ”Den hållbara staden”. Boka din visning här!
 • Stockholms Universitet bjuder in till föredrag med korta föredrag från forskare varvat med korta filmer för allmänheten. Onsdagen 22 mars kl. 13.00-14.15 och läs mer om anmälan här. Välkomna!
 • Länsstyrelsen Gävleborg, tillsammans med Gästrike Vatten och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till boklansering och samtal om vattnets värde och arbetet för en tryggare vattenförsörjning i Gävle genom tiderna och framöver. Onsdag 22 mars 2017 kl 18.00 – 19.30, Gävle slott. Bokning och mer information finns här!
 • Water Aid bjuder in till Global lansering av WaterAids rapport Wild Water – The State of the World’s Water 2017. Panelsamtal med bland andra Isabella Lövin och Jan Eliasson. Mer information finns här!
 • NyköpingsGuiden uppmärksammar i samband med Världsvattendagen värdet av vårt vatten. På Stora Torget finns medarbetare från Nyköping Vatten, Nyköpings kommun. Vi finns där för att svara på frågor om vatten och avlopp. Dessutom uppmärksammas vattnet i Nyköping ur ett historiskt perspektiv. Alla besökare får en påse med hemligt innehåll! Mer information finns här!
 • Sölvesborg Energis representanter kommer under dagen den 22 Mars finnas på Extra i Mjällby mellan klockan 10 och 15 för att prata med allmänheten om vatten. Mer info här!
 • Karlstads kommun uppmärksammar världsvattendagen i Naturum Värmland. Fri entré. Läs mer här!
 • Umeå-Sävar Soroptimistklubb kommer i år att visa vattenrenaren Solvatten på Holmsunds simhall. Titta in på deras hemsida för mer information!

Planerar du/ni ett event/arrangemang för att uppmärksamma världsvattendagen? Hör av dig till oss så uppmärksammar vi erat engagemang här!

Inspiration till aktiviteter inför 2017 kan även hämtas från tidigare Världsvattendagar 2006-2010