Idag är dagen V!

Så äntligen är vi framme vid årets Världsvattendag!

Massor med aktiviteter pågår runt om i landet, en helsida om vatten i Expressen i går, och inslag i radio och lokaltidningar, är lite av det som Världsvattendagen resulterat i hittills. Nu har även årets vinnare av Swedish Water Price utsetts!

International Water Management Institute (IWMI) med huvudkontor i Colombo, Sri Lanka, har valts till pristagare av 2012 års Stockholm Water Prize. De får priset för sin banbrytande forskning som har bidragit till att förbättra vattenförvaltningen inom jordbruket, stärka tillgången till mat, skydda miljön och lindra fattigdomen i utvecklingsländer.

Jordbruket står för 70 procent av den globala vattenanvändningen. Efterfrågan på mat förväntas att dubbleras i fram till 2050, vilket innebär att mer mat måste odlas med mindre vatten. IWMI har varit drivande i arbetet med att främja policies och teknik som hjälper odlare att ”få ut mer per droppe” och att implementera lösningar som gör att jordbruket kan framställa tillräckligt med mat för att föda planetens växande befolkning med det vatten som finns tillgängligt.

I sin motivering skriver nomineringskommittén för Stockholm Water Prize: ”International Water Management Institute är den ledande organisationen inom vattenförvaltning i jordbruket. Dess arbete har resulterat i nya policies och investeringar i jordbruket som inte bara har möjliggjort en mer produktiv användning av vatten, utan även har stärkt tillgången till mat, den ekonomiska utvecklingen och miljön runt om i världen.”

Priset delas ut under Världsvattenveckan i Stockholm den 30 augusti.

2 reaktion på “Idag är dagen V!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *